Testvériesen a Tamásiért

2024. január 11.

alt

Testvériesen a Tamásiért
Istvános adománygyűjtés a székelyudvarhelyi baleset érintettjei, valamint a helyreállítás támogatására

Iskolánk közössége már több ízben összefogott és nagylelkűségéről tett tanúbizonyságot. Most ismét adománygyűjtést indítunk, mellyel testvériskolánkat, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumot szeretnénk támogatni.
December 18-án az erdélyi iskola bentlakásának egy része összeomlott, maga alá temetve négy diákot. Közülük az egyik fiatal azonnal, egy másik tanuló többhetes küzdelem után végül a napokban életét vesztette a balesetben, a többiek könnyebb sérüléseket szenvedtek.
Az omlás több hálóhelyiséget érintett, melyekben az ott található tanulói értéktárgyak nagy arányban megsemmisültek. Az épület nem csak a Székelyudvarhelytől távolabb élő diákok kollégiumaként működött, de ez volt a testnevelés órák egy részének, az iskolai színtársulat-, néptáncegyüttes- és kórus próbáinak is helyszíne.
A Bentlakás az elmúlt harminc évben osztálykirándulások, testvériskolai nagytalálkozók, látogatások során több alkalommal szolgált istvános diákok és tanárok szálláshelyéül is.
A tragédia testvériskolánk egész közösségét mélyen megrázta. Nincs olyan osztály, melyben ne lenne – közvetve vagy közvetlenül – érintett.  Ezt a válságos helyzetet testvérkollégáink a saját pedagógiai eszköztárukkal, valamint szakemberek bevonásával igyekeznek kezelni. Ugyanakkor a baleset kivizsgálásának, a felelőskeresésnek, az épület jövőjének és a külső kommunikációnak a terhei is az ő vállukon vannak.
Ebben a nehéz helyzetben szeretnénk a magunk eszközeivel támogatni a gyászoló testvériskolai közösséget.

Hogyan segíthetünk?
Azon diákjaink és tanáraink, akik a székelyudvarhelyi közösség tagjaival kapcsolatban állnak, személyes csatornáikon keresztül kiemelt figyelemmel igyekeznek mellettük állásukat és együttérzésüket kifejezni.
Emellett szeretnénk a baleset érintettjei és a helyreállítás támogatására anyagi hozzájárulással segíteni, ezért pénzadományokat gyűjtünk. A támogatásra szánt összegeket személyesen, valamint utalással küldve lehet felajánlani a következők szerint.
SZEMÉLYESEN
Az iskola titkárságán munkanapokon 9 órától 15 óráig, az erre a célra megjelölt adománygyűjtő ládába.
ÁTUTALÁSSAL
Alapítványunk bankszámlájára, a „TAMÁSI ADOMÁNY” közlemény feltüntetésével.
Kedvezményezett: Szent István Gimnázium Alapítvány
Bankszámlaszám: 11714006-20250070

A felajánlásokat 2024. január 19-éig várjuk.

Nagylelkű adományaikat hálatelt szívvel köszönjük!
A Szent István Gimnázium vezetősége
 

 

Boldog Karácsonyt 2023.

2023. december 23.

Minden kedves öregdiák társunknak boldog Karácsonyt kívánunk!

alt

Dr. Kiss Attila festőművész kiállítás-megnyitója

2023. december 06.

Dr. Kiss Attila festőművész kiállítás-megnyitója a Díszteremben 2023. december 8-án, 18.30-kor lesz.  Mindenkit szeretettel várunk!
 
alt

Karácsonyi koncert 2023. december 11.

2023. december 06.

A Szent István Gimnázium hagyományos karácsonyi hangversenye 2023. december 11-én 19.30-tól a Szent István Bazilikában kerül megrendezésre. (Kapunyitás 19.15-kor.)
A koncerten fellép a Szent István Gimnázium Jubileumi Szimfonikus Zenekara és a Szent István Gimnázium Vegyeskara.
Vezényel: Gulyás Gergely és Inokai Máté
Közreműködik: Dolhai Luca (szoprán), Gaál-Wéber Ildikó (alt), Lakó Levente (tenor), Kósa Lőrinc (basszus), Szabadfi Mónika (continuo)
 
Jegyek
Az érdeklődők iskolánk titkárságán tudnak 2.000 Ft-os alapáron és 5.000 Ft-os támogatói áron jegyet vásárolni. Azok, akik nem tudnak eljönni, de szívesen támogatnák a rendezvényt vagy iskolánk alapítványát, szintén ezeken az árakon vehetnek téglajegyeket.
 
Műsor
G. F. Händel: Tűzijáték-szvit
M. Praetorius: Nun komm den Heiden Heiland
Ch. Prein: Ave Maria zart
Bárdos: O Jesule
Draskóczy: Ó, dicsérd Istent hívő nép
J. S. Bach: 151. kantáta – Süßer Trost, mein Jesus kömmt
Karácsonyi dalok zenekari kísérettel:
Pásztorok, pásztorok
Krisztus urunknak áldott születésén
Mennyből az angyal
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk – hangolódjunk közösen karácsonyra!

 

alt

II. Tiszapüspöki Öregdiák Piknik

2023. július 18.

Szombaton tartottuk a II. Tiszapüspöki Öregdiák Pikniket. Fantasztikusan jó idő, remek hangulat, séfünk, Béla kiváló pörköltje, és nem utolsó sorban kellemes fürdőzés a Tiszában.

Néhány kép a piknikről:

alt

alt

alt

Elhunyt Moór Ágnes tanárnő

2023. április 2.

Fájdalommal tudatjuk, hogy Moór Ágnes tanárnő életének 81. évében, 2023.02.21-én elhunyt.
 
Temetése 2023. április 11-én 17 órakor lesz a terézvárosi (Budapesti Avilai Nagy Szent Teréz) Plébániatemplomban. Kérjük, hogy részvétnyilvánításuk jeleként maximum egy szál virágot hozzanak.
 
alt

Moór Ágnes tanárnő életútja

" A tanárnő 1966-tól, diplomája megszerzésétől dolgozott gimnáziumunkban. Hosszú évtizedekig a fizika munkaközösséget vezette. Tanári munkáját végig kimagasló tantárgyi felkészültség és szakmai eredményesség jellemezte. Osztályfőnöki munkát is szívesen vállalt. Oktató-nevelő munkássága folyamán rendszerint fizika tagozatos osztályokat, majd fakultációs, emelt szintű csoportokat tanított. Diákjaitól mindig rendszeres felkészülést várt el. Tehetségesebb tanítványaival szívesen foglalkozott külön is, szívesen és nagy türelemmel készítette fel őket versenyekre, közülük sokan szép eredményeket értek el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken is fizika tantárgyból. Tanítványai a Középiskolai Matematikai Lapok fizika rovatában is rendszeresen dolgoztak. Sok éven át szervezte és segítette az iskolai fizika eszközkészítő versenyeket, amelyek révén sok új eszköz került a szertárba, melyet neves kollégájával, Cseh Géza tanár úrral hosszú évtizedeken keresztül ápolt, gyarapított, rendszerezett. Ezért a ma muzeális értéket képviselő, a fizikatanítás 100 éves történetét felölelő szertár kuriózumként áll a tantárgy tanításának szolgálatában. A tanárnő a fizikaoktatást tankönyvírással és –szerkesztéssel is segítette: 1989-ben jelent meg Mechanika című könyve, melynek társszerzője volt; a könyvet sokáig a legtöbb gimnáziumban tankönyvként használták. Az általa 1994-ben szerkesztett Középiskolai fizikapéldatár is országszerte a tanulók fizikatanulmányait segíti. A tanárnő éveken át az ELTE Természettudományi Karán vezetőtanárként, valamint a SOTE felvételi bizottságának kérdező tanáraként működött. Legutóbb az emelt szintű fizika érettségi tételeinek kidolgozásában vett részt.

A tanárnő személyisége, szaktudása nagymértékben hozzájárult neves intézményünk rangjának emeléséhez. Emberi tartása példaértékű volt a rábízott tanulók és a vele együtt dolgozó munkatársak számára egyaránt.

Pedagógusi tevékenységét az alábbi kitüntetésekkel ismerték el: Mikola Sándor-díj (1980), Kiváló Pedagógus Díj (1984), Németh László-díj (1992), Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztje (1998), Pedagógus szolgálati Emlékérem (2007)

2007-ben nyugdíjba ment, azóta visszavonultan élt. Halálhíre az egész istvános közösséget megrázta.

Példaadó oktató-nevelő munkája emlékével együtt örökre tovább él kollégáiban és tanítványaiban egyaránt."
Itt vagy: Home Hírek